Belasting en belastbaarheid
Hoe is het met jouw belasting en belastbaarheid?
Hoe is het met jouw belasting en belastbaarheid?
De termen belasting en belastbaarheid worden veel gebruikt in de sportwereld. Hoe zwaar kun je het lichaam belasten voordat je blessures krijgt, of overtraind raakt. Het mooiste is als dit in balans is. Hiervoor is het van belang dat de sporter goed naar zijn lichaam luistert. Doet hij dit goed, dan weet hij waar zijn grenzen liggen en kan hij zijn trainingsschema daar dan op afstemmen.
Bovenstaande geld niet alleen voor sporters, maar voor iedereen. Allemaal gaan we wel eens over onze grenzen heen. Het is druk op het werk en we nemen te weinig rust. We nemen een verkeerde werkhouding aan. We maken ons druk over wat komen gaat. Dit kan leiden tot fysieke klachten. Het kan zijn dat we onszelf fysiek en mentaal meer belast hebben dan we op dat moment aankonden. We zijn dan uit balans. Vaak weten we waar de klachten vandaan komen en soms ook niet.
Door je te laten masseren neem je al tijd voor jezelf. De gespannen spieren worden
dan gemasseerd. De spieren raken beter doorbloed, het zenuwstelsel geprikkeld om de spieren te ontspannen. Ook geeft het je de gelegenheid om even stil te staan bij wat de massage met jou doet. Wat zegt het lijf nog meer dan dat het pijn doet en gespannen aan voelt of dat het juist fijn aan voelt. Door zelf ook met je aandacht bij de massage te zijn kunnen er inzichten boven komen die jou kunnen vertellen wat jij nodig hebt om weer in balans te komen. Het lichaam geeft signalen af. Als we ons goed voelen is het lichaam soepel en zitten we lekker in ons vel. Gaat het minder, dan krijgen we pijntjes en voelen we ons slechter in ons vel zitten.
Massagetherapie is een mooie ontdekkingstocht om de signalen van je lichaam te leren begrijpen. Hoe is het met jouw belasting en belastbaarheid?